Alles over de kleineondernemersregeling

Als ondernemer zijn er verschillende belastingen die aangegeven en betaald moeten worden, zoals bijvoorbeeld de inkomstenbelasting en de btw. Echter is er een regeling voor kleine ondernemers met lage inkomsten. Dit noemen we de kleineondernemersregeling. In dit artikel gaan we wat dieper op deze term in en bespreken we wat dit betekent en hoe u eventueel in aanmerking komt.

Wat is de kleineondernemersregeling?

Ondernemingen die producten verkopen of diensten verlenen moeten over hun inkomsten een bepaald percentage afstaan aan de Belastingdienst. Dit noemen we de omzetbelasting, ook wel btw (belasting over de toegevoegde waarde). Hoe hoog dit percentage is hangt af van de aard van het product of de verleende dienst. De btw-aangifte doet een ondernemer in de meeste gevallen per kwartaal. Echter in sommige gevallen zijn de inkomsten van een onderneming zodanig laag dat ze onder de kleineondernemingsregeling vallen. Er gelden dan aangepaste regels voor deze ondernemer, waardoor minder of zelfs helemaal geen btw betaald hoeft te worden.  

Kom ik in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?

Heeft u een onderneming met lage inkomsten en denkt u in aanmerking te komen voor de kleineondernemersregeling? Er zijn 4 eisen aan verbonden waar uw onderneming aan dient te voldoen:

  • Uw onderneming is een eenmanszaak, maatschap of een vennootschap onder firma.
  • Uw onderneming is gevestigd in Nederland.
  • Uw onderneming voldoet aan de administratieve verplichtingen voor btw.
  • Na eventuele aftrek van voorbelasting betaalt u minder dan € 1.883 btw in een jaar.

Als u aan alle bovenstaande punten voldoet dan valt u sowieso onder de kleineondernemersregeling en komt u in aanmerking voor belastingvermindering. Mocht het jaarlijks af te dragen bedrag onder de € 1.345 liggen dan hoeft u helemaal geen btw af te staan en kunt u tevens ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. U hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen elk kwartaal. Dit is echter alleen van toepassing als u zeker weet dat uw btw jaarlijks onder de € 1.345 blijft.

Hulp bij de belastingaangifte

Mocht u het lastig vinden om te bepalen of u in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling of kunt u hulp gebruiken bij uw belastingaangiftes? Een accountant in Amstelveen kan u en uw onderneming helpen bij al uw administratieve en belastingtechnische zaken.