Vraag krediet aan als zelfstandig ondernemer

Stel, je hebt een eigen bedrijf en dat loopt erg goed. Dus je bent eigenlijk wel aan uitbreiding toe. De meeste zelfstandige ondernemers zullen niet een zak geld hebben staan om dat zomaar even te kunnen bekostigen. Derhalve zul je op zoek kunnen gaan naar een andere manier van financiering. Een voorbeeld daarvan is een zakelijk krediet of zakelijke lening. Met zo’n krediet kun je een investering doen in de toekomst van je bedrijf.

Gebruik het zakelijk krediet goed
Waarvoor kun je het krediet gebruiken? Als je bedrijf groeit, wordt wellicht het pand waarin je gehuisvest bent, te klein. Ook kan het zijn dat de vraag naar je producten zo groot geworden is dat je er niet meer aan kunt voldoen met de machines en mensen die je tot je beschikking hebt. Om nieuwe machines aan te kunnen schaffen of nieuwe werknemers te kunnen betalen heb je ook krediet nodig. Als je niet meer aan de huidige vraag kunt voldoen is dat wel een goed teken: dan gaat het namelijk goed met je zaak.

Verschillende kredietverstrekkers
Als je een zakelijke lening wilt, kun je daarvoor terecht bij verschillende verstrekkers. Banken zijn over het algemeen wat terughoudend om kredieten te verstrekken aan zelfstandige ondernemers, omdat de risico’s groter zijn. Als iemand een baan met een vast maandelijks inkomen heeft is de kans namelijk groter dat hij of zij zonder problemen de aflossingen kan doen, terwijl dat bij een zelfstandig ondernemer kan verschillen, naarmate de manier waarop het bedrijf wel of niet goed loopt. Dit kan door het jaar heen wel eens veranderen en dan wordt het in slechtere maanden moeilijker om aflossingen te doen.

Laat zien wat je met het krediet gaat doen
Om het risico voor de geldschieter te verkleinen kun je als zelfstandig ondernemer de cijfers van de voorbijgaande jaren overleggen aan de kredietverstrekker en dien je ook met een gedegen financieel plan op de proppen te komen. In dat plan beschrijf je uitgebreid hoeveel je wilt lenen en waarvoor je het geld gaat inzitten als je het krediet krijgt. Je laat bijvoorbeeld duidelijk zien dat je er nieuwe machines voor wilt kopen of er nieuw personeel mee wilt aantrekken, omdat je anders niet meer aan de vraag van de consument naar je producten kunt voldoen. Als het financieel plan goed in elkaar zit, zal de kredietverstrekker met je rond de tafel gaan zitten en kunnen jullie gaan bespreken waarom je wel of niet dit krediet gaat krijgen. Je dient sowieso aan te tonen dat je kredietwaardig bent en dat je geen grote schulden hebt open staan. Hou er wel rekening mee in je financieel plan dat je de schulden netjes terug kunt betalen. Je betaalt voor het geleende bedrag ook rente. Deze kan verschillen en is ook afhankelijk van het bedrag dat je wilt lenen en de looptijd van het krediet.